(On)gewenst gedrag

Sinds kort ben ik vertrouwenspersoon. Mijn ervaring als coach en HR professional komt hierbij goed van pas. Ik werk voor verschillende organisaties, waar de medewerkers bij mij terecht kunnen voor ondersteuning. Het is een plek om hun verhalen en ervaringen te delen die ze ervaren hebben over ongewenst gedrag en/of een vraag te stellen hoe hier mee om te gaan. Ik help ze bij het zoeken naar een oplossing of ik ondersteun bij het indienen van een klacht als ze ongewenst gedrag of een misstand hebben ervaren.

Omdat ik veel werk met de term 'ongewenst gedrag' hoor, merk ik steeds meer verlang naar 'gewenst gedrag'. Wat wil een organisatie qua gedrag? Hoe werken we samen, hoe gaan we met elkaar om? Wat definiëren we wat normaal is en wat niet? En hoe zorgen we ervoor dat dit wordt bereikt? Hoe toetsen wij onszelf hierin?

Het valt mij op dat we (maar) een paar keer per jaar stilstaan bij deze vragen. Een medewerkerstevreden-heidsonderzoek, een teamsessie op de hei. Dan komen dergelijke vragen wel aan bod.
Ik pleit ervoor om onze acties en aanpak te evalueren tijdens elke activiteit die we ondernemen. Dit houdt in dat we onze overeengekomen doelen verduidelijken als het 'wat' en dat we onze acties afstemmen op de kernwaarden van de organisatie als het 'hoe'. Door het ‘wat’ en ‘hoe’ bij alle activiteiten te integreren krijgt alles iedere dag aandacht. Net als gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Naar mijn mening het recept om gezond te werken. Het levert steeds minder ‘ongewenst gedrag’ op.

Previous
Previous

Een handvol talenten

Next
Next

Wandelen vanuit een intentie